ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ – Αγνωστοφοβία (Hip Hop.gr - Review ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2001)

agnostofobia cover

ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Ενθουσιασμός από το πρώτο κιόλας άκουσμα! Μερικοί τους ακούσαν σε live που κατά καιρούς κάνουν στην Αθήνα (και όχι μόνο), άλλοι τους ακούσαν στις συλλογές τις Ηχοκρατορίας και άλλοι στο ΕΡ που κυκλοφόρησαν πριν από αρκετούς μήνες. Άλλα όλα ήταν μια πρόγευση για την "Αγνωστοφοβία", το πρώτο album-έκπληξη των ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ. Φυσικά για όσους παρατήρησαν αυτή τους την πορεία από την αρχή δεν είναι καθόλου έκπληξη γιατί το group έδειχνε από την αρχή στοιχεία σοβαρού ραπ και μουσικής. Η φυσική πορεία τους προς την κορυφή του ελληνικού hip-hop είναι γεγονός.

 

Ο ΔΙΣΚΟΣ

Η κλασσική δομή των hip-hop δίσκων με Intro και Outro στην αρχή και στο τέλος είναι και εδώ παρών , με 17 κομμάτια εκ των οποίων το ένα είναι ορχηστρικό και ένα είναι από το EP "Νεοέλληνα Άκου". Η στιχουργική ικανότητα των ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ είναι το πρώτο στοιχείο που ξεχωρίζει. Το κύριο θέμα του δίσκου είναι ο Νεοέλληνας και η νοοτροπία του που περιστρέφεται γύρω από την απόκτηση του χρήματος, της εξουσίας και της πόζας. Επιθέσεις βέβαια έχουμε και προς άλλες κατευθύνσεις όπως το σύστημα, τους πολιτικούς, την υποκρισία, την ανούσια παιδεία και φυσικά την αστυνομία. Το θετικό είναι ότι δεν αρκούνται σε βρισιές κατά του κατεστημένου αλλά το χτυπάν περίτεχνα καθώς υπάρχει μια πλούσια θεματολογία για το τι γίνεται γύρω μας και πως θα τ'αλλάξουμε. Το battle rap δεν τους αγγίζει καθόλου, θεωρώντας πως οι επιθέσεις κατά των MCs είναι ανούσιος μπροστά στα τόσα άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν την σημερινή νεολαία. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που το "Έλα μου" και το "MCs & DJs", κομμάτια που τα'χωνε σε ψεύτικους MCs, έμεινε εκτός δίσκου. Η ζωή σε πακέτο που προωθείται από τα media και ορίζει τα πρότυπα που όλοι ακολουθούν μπαίνει στο στόχαστρο των ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ.

Όσο για την ποιότητα της μουσικής παραγωγής, είναι σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο. Σπαίρνει την πόρωση άλλωτε με funky και άλλωτε με "σκληρόυς" ρυθμούς. Είναι τόσο χαρακτηριστική η παρέμβαση του Ταραξία στη μουσική που δεν είναι υπερβολή αν λέγαμε ότι σε μερικά κομμάτια ξεπερνάει όλα τα κομμάτια των τελευταίων χρόνων. Σ'αυτά έρχονται να προστεθούν τα πολύ προσεγμένα ρεφραιν που αποτελούν πρόβλημα σε ορισμένα από τα τελευταία κομμάτια των TXC και ΖΝ. Στον τομέα του flow την παράσταση κλέβει ο Εισβολέας με την πρωτοτυπια και τον χρωματισμό της φωνής του σε πολλά σημεία. Αξίζει να σημειωθεί και οι δυνατές συμμετοχές από τον Χαρμάνη και το Παιδί Θαύμα από τους ΖΝ και τον Dash από τις Παρεμβολές, δίνοντας και αυτοί το δικό τους σύντομο μύνημα ενώ παράλληλα δυναμώνουν τις σχέσεις των ελληνικών σχημάτων. Τα scratch είναι ένας ακόμα άσσος που κρατάει αυτός ο δίσκος, αφού ο JimmyDee βάζει όλη του την τέχνη όπου ταιριάζει να χωθεί. Σε 2 μάλιστα σημεία σκρατσάρει και φράσεις των ΖΝ όπως τα "άκου τη ρίμα να πέφτει να σπάει κεφάλια, αχ τι κρίμα" και "χειρότερα και απο αυτά που έχεις δει στην τηλεόραση". Να σημειώσουμε ότι από τα 65 λεπτά του δίσκου το μεγαλύτερο μέρος είναι ρίμες, ρίμες ρίμες...γεγονός που δείχνει την μεγάλη άνεση των 3 MCs στο γράψιμο στίχων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ενοχλητικές επαναλήψεις. Το ύφος είναι όπως το γνωρίσαμε, αιχμηρό και επιθετικό χωρίς να λείπουν και οι βρισιές. Τέλος εντύπωση κάνουν οι δεύτερες φωνές που κατακλίζουν τα κουπλέ βελτιώνοντας το flow.

ΤΕΛΙΚΑ

Η "Αγνωστοφοβία" είναι ο δίσκος που σίγουρα θα αλλάξει το τοπίο στην ελληνική hip-hop σκηνή, αφού οι ΑΛΦΑ ΓΑΜΑ ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά από την κυκλοφορία του. Θα γίνουν ανακατατάξεις στις προτιμήσεις των fans στο θέμα του καλύτερου group. Ένας κορυφαίος δίσκος όπως αυτός είναι ικανός να δώσει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται η σκηνή για να βγεί από την κοιλιά που έκανε τον τελευταίο καιρό. Ίσως να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να ακούσουμε καλύτερη δουλειά και αν αυτό σας ακούγεται υπερβολικό δεν έχεται παρά να ακούσετε την "Αγνωστοφοβία" και θα καταλάβετε το λόγο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

Φιλοσοφημένος στίχος, προσαρμοσμένος στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, καλοδουλεμένες παραγωγές , άψογα flow και πολλά άλλα...

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ;

....

Πηγή: http://www.hiphop.gr/page/46

Additional information